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In This Issue...

Frequently Asked Questions

New Year Reminder

Happy New Year!!  For this edition of the CLIA Corner 
we are answering a few of the most frequently asked 
CLIA questions.  

Q:  If a laboratory changes from a nonwaived 
Influenza test kit to a different manufacturer’s test 
kit, does the laboratory need to perform patient 
correlations?

A:  Anytime a laboratory brings a new, unmodified, 
FDA-approved, moderate or high complexity test 
system, including test kits for rapid strep screen, 
influenza, mono, etc., into the laboratory, the laboratory 
is required to verify the performance specifications prior 
to reporting patient test results.  The laboratory must 
demonstrate that it can obtain performance specification 
comparable to those established by the manufacturer for 
the following characteristics:

•	 Accuracy:  The laboratory is responsible for 
verifying that the method produces correct 
results.  This can be accomplished by testing 
reference materials, comparing results of the 
test performed by the laboratory against the 
results of a reference method, or comparing 
split-sample results with results obtained from a 
method that is shown to provide clinically valid 
results. For qualitative methods, the laboratory 
must verify that a method will identify the 
presence and absence of the analyte.

•	 Precision:  The laboratory is responsible for 
verifying the precision of each test system by 

assessing day-to-day, run-to-run, and within-
run variation, as well as operator variance.  
Precision checks may be accomplished by repeat 
testing of known patient samples over time, 
testing quality control material in duplicate 
and over time, or repeat testing of calibration 
materials over time.

•	 Reportable Range:  The laboratory is 
responsible for verifying the reportable range 
of patient test results for each test system.  
Verification of the reportable range may 
be accomplished by assaying low and high 
calibration materials or control materials or 
evaluating known samples of abnormal high and 
low values.

•	 Reference Range:  The laboratory is responsible 
for verifying that the manufacturer’s reference 
intervals (normal values) are appropriate 
for the laboratory’s patient population.  If 
the manufacturer has not provided reference 
ranges appropriate for the laboratory’s 
patient population, then it is the laboratory’s 
responsibility to establish an appropriate 
reference range.

Please remember when the laboratory is verifying 
performance specifications, the testing should be 
performed among all operators on different days.  
When a new piece of equipment has been installed 
by the manufacturer, the manufacturer can assist the 
laboratory in verifying performance specifications.

When a temporary replacement (loaner) instrument is 
received that is identical (i.e. same make and model, 
and method for the same analyte) to the instrument 
that is being replaced, the laboratory must verify 
comparable performance by comparing, at a minimum, 
results of two or more levels of controls and either 
previously tested proficiency samples or previously 
testing patient samples.



New Year
Reminder

It’s enrollment time for proficiency testing.  
Be sure your laboratory is enrolled for all 
regulated analytes/tests and subspecialties 
(e.g. bacteriology, virology, etc.) it performs. 
Don’t forget that nonregulated analytes must 
be verified for accuracy twice each year. To 
determine the regulated analytes, specialties 
and subspecialties, go to www.cms.hhs.gov/

clia, click on Appendix C, Interpretative 
Guidelines. At downloads, click on the 

selection that includes Subpart I.

Q:  How often does the laboratory need to perform 
alarm checks on the blood bank refrigerator?

A:  §493.1271 D5555 Standard:  Immunohematology
(c) Blood and blood products storage.  Blood and blood 
products must be stored under appropriate conditions 
that include an adequate temperature alarm system that 
is regularly inspected.

(c)(1) An audible alarm system must monitor proper 
blood and blood product storage temperature over a 24-
hour period.

(c)(2)  Inspections of the alarm system must be 
documented

Because the regulations for inspecting the alarm system 
do not defi ne “regularly inspected,” the laboratory 
must establish and follow a procedure/policy that states 
the frequency that alarm checks will be performed on 
the blood bank refrigerator.  When the laboratory is 
establishing the frequency, it should check with the 
blood center that supplies blood and blood products 
to ensure compliance with the center’s storage 
requirements.  The Iowa CLIA surveyors interpret 
“regularly inspected” as checking the alarm system 
more than once per year.

In order to perform the alarm checks properly, the 
laboratory must follow a procedure that includes using 
ice and warm water baths to activate the refrigerator 
alarm system at the low- and high- temperature settings, 
and the freezer at the high setting.  Switching the 
electronic sensors “on” and “off” is not an adequate 
inspection of the alarm system.  The alarm system 
inspection must also include checking the recording 
chart for deviations and remote response (e.g. nursing 
station).  The entire procedure must be documented.

Q:  D-Dimers are performed on our laboratory’s 
chemistry analyzer.  How often do controls need to be 
performed?

A:   §493.1269 D5545 Standard: Hematology
(b) For all nonmanual coagulation test systems, the 

laboratory must include two levels of control 
material each eight (8) hours of operation and 
each time a reagent is changes.

D-Dimers are classifi ed as a coagulation test.  

Therefore, even though the analyte is being performed 
on a chemistry analyzer, controls will have to be 
performed each eight (8) hours that a patient is being 
tested and with a change of reagents.


