
In This Issue of the CLIA Corner we adress:

CLIA Corner
State Hygienic Laboratory at The University of Iowa

•	 CLIA Frequently Asked Questions

Second Quarter 2017

Iowa CLIA Surveyors:
Nancy Grove, BS, MT(ASCP)
Kristine Rotzoll, BS, MT(ASCP)
Melinda Bochmann, BA, MT(AMT)

Q: Is proficiency testing required 
for computer (electronic) 
crossmatches?

A: No; the computer (electronic) crossmatch is a 
process of ensuring that a unit of blood is compatible 
with a specified recipient by means of electronically 
matching patient pre-transfusion test results (ABO/Rh, 
etc.) with information about the donor unit that is stored 
in the laboratory information system (LIS).  It is not 
strictly considered a “test” under CLIA, and therefore 
proficiency testing is not required.  However, the 
laboratory must have policies and procedures in place 
for performing computer (electronic) crossmatches and 
also systems in place to ensure that the LIS has been 
validated and functions as intended.

Q: For donor red blood cell 
(RBC) units or products, when is 
the laboratory required to confirm 
the Rh type?

A:  As part of the procedures to demonstrate 
incompatibility between the donor’s cell type and the 
recipient’s serum or plasma type, the laboratory must 
confirm the ABO group of all RBC units and the Rh 
type of RBC units labeled as Rh negative prior to 
transfusion.  Confirmatory testing for weak D is not 
required as part of the Rh type recheck.

Q: Does CLIA require annual 
review and approval of 
procedures by the laboratory 
director?

A: No; the CLIA regulation at D5407, 42 CFR 
§493.1251(d), states that “Procedures and changes in 
procedures must be approved, signed, and dated by the 
current laboratory director before use.”  The Interpretive 
Guidelines at D5407 clarifies the following:

•	 Annual review of procedures is not required;
•	 A coversheet may be used for the director to ap-

prove the manual; and
•	 All laboratory procedures including CDC and 

AFIP manuals, manufacturer’s operator manu-
als, and package inserts must reflect the direc-
tor’s review and approval including any modifi-
cations to the procedure.

Remember that all changes to a procedure must be 
approved, signed, and dated by the laboratory director.  
This responsibility cannot be delegated to anyone 
other than the laboratory director.

Q: Is the laboratory required 
to rotate proficiency testing 
(PT) samples among all testing 
personnel?



A: Yes; proficiency testing must be rotated among all testing personnel.  There are a couple of different CLIA 
regulations that address the issue of rotating PT testing.
D2007, 42 CFR §493.801(b) states that “The samples must be examined or tested with the laboratory’s 
regular patient workload by personnel who routinely perform the testing in the laboratory, using the 
laboratory’s routine methods.”  All testing personnel documented on the CMS-209 Laboratory Personnel 
Report are required to perform proficiency testing in each specialty and subspecialty of patient testing that 
they are approved to perform.  Generally there are only three proficiency testing events per year, so if the 
laboratory has more than three testing personnel it may rotate the additional personnel in subsequent years.

D6051, 42 CFR §493.1413(b)(8)(v) and D6125, 42 CFR §493.1451(b)(8)(v), states either the technical 
consultant or technical supervisor responsibilities include, “Evaluating the competency of all testing 
personnel and assuring that the staff maintain their competency to perform test procedures and report test 
results  promptly, accurately, and proficiently.  The procedures for evaluation of the competency of the staff 
must include-- but are not limited to—the assessment of test performance through testing previously analyzed 
specimens, internal blind testing samples or external proficiency testing samples.”

One of the six CLIA competency criteria that must be addressed annually is the assessment of test 
performance.  This can be accomplished by rotating PT samples among the testing personnel.  A problem that 
frequently occurs is having too many testing personnel and not enough PT samples.  The laboratory can meet 
this standard by having the testing personnel perform tests on previously tested patient specimens and/or by 
performing blind testing.  Blind testing is where one person performs testing on a specimen and then other 
persons perform the same test on the same specimen, and their results are compared.  Finally, the laboratory 
can rerun PT samples AFTER the results have been returned to the laboratory and perform a self-evaluation 
of the results.

Q: My lab has a Certificate of Accreditation (COA); who do I 
contact to change the laboratory director?

A: Recently, the Centers for Medicaid and Medicare Services (CMS) implemented a policy change in which 
laboratory accrediting organizations (AOs) (e.g. College of American Pathology, Joint Commission, COLA, 
etc.) are now responsible for making laboratory director changes for their respective accredited laboratories.
Laboratories that currently have COAs must contact their respective AO for laboratory director changes.  The 
AO is responsible for qualifying individuals as laboratory directors and updating the database.
Laboratories applying for a COA must still send initial applications and laboratory director qualifications to 
their respective State Agency (SA) representatives who will qualify individuals as laboratory directors and 
enter the application into the CMS database.

Laboratories that currently have COAs and wish to make any changes other than the laboratory director must 
still submit those changes to their respective SA representatives.  The AO is only responsible for laboratory 
director changes.
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